Οι σημερινοί διαχειριστές της Abengoa συνεχίζουν να προσπαθούν να εμποδίσουν οποιαδήποτε πρόσβαση από τους μετόχους του ομίλου για τον έλεγχο του ομίλου. Εν ολίγοις, να καθυστερήσει στο μέγιστο την ασφαλή απόλυσή της, λαμβάνοντας υπόψη τις ψήφους που δόθηκαν για την έκτακτη γενική συνέλευση που συγκλήθηκε για τις 3 και 4 Μαρτίου του περασμένου Μαρτίου και η οποία ανεστάλη προσεκτικά από τον δικαστή Miguel Angel Navarro, κάτοχο του τρίτου τμήματος του Εμπορικού Δικαστηρίου της Σεβίλλης.

Η αναστολή αυτή προσέφυγε σε αντικατάσταση από τον μέτοχο και υποψήφιο πρόεδρο της εταιρείας, Clemente Fernández, ο οποίος θα είχε εκλεγεί μαζί με τον José Alfonso Murat και τον José Joaquín Martínez Sieso.

Στο τέλος της προθεσμίας, η νομική εκπροσώπηση της Abengoa παρουσίασε τα επιχειρήματά της στο δικαστήριο τη Δευτέρα, ζητώντας από τον δικαστή να την απορρίψει και να μην άρει το προληπτικό μέτρο που εκδόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου με την ίδια σειρά με την οποία κήρυξε τη μητρική εταιρεία του ομίλου σε εθελοντικό διαγωνισμό , ιδρύθηκε το 1941 από τους μηχανικούς Χαβιέ Μπενζουμέα Πουιγκέρβερ και Χοσέ Μανουέλ Αμπάουρε Φερνάντεζ-Πασαλαχούα, μαζί με τρεις φίλους και άλλη οικογένεια.

Στα επιχειρήματά της, η Abengoa επικεντρώνεται στο να πείσει τον δικαστή να μην συμφωνήσει να διατηρήσει τις ψήφους που έχουν ήδη ψηφίσει οι μέτοχοι, τόσο τηλεματικά όσο και με συμβολαιογραφικά πρακτικά.

Ο Fernández ζήτησε από το δικαστήριο να το πράξει με την ιδέα ότι η γενική συνέλευση των μετόχων θα μπορούσε να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν, αν και όχι πλέον κατά την ημερομηνία που έπρεπε νομικά.

Ο σκοπός των ισχυρισμών της εταιρείας υπό την προεδρία του Juan Pablo López-Bravo είναι ακριβώς το αντίθετο, ότι οι ψήφοι δεν επικυρώνονται και, εάν ο δικαστής επιτρέπει τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης της κοινωνίας, με μορφή στη νομολογία που σαφώς διαχωρίζει τη ζωή στα κοινωνικά όργανα της διαδικασίας του διαγωνισμού, πρέπει να συγκληθεί από το μηδέν , η οποία θα παρατείνει τις προθεσμίες και θα καθυστερήσει εκ νέου την απόλυσή τους.

Ο Αμπενγκόα ζει σε μια απροσδιόριστη υπόθεση για το ποιος δικαιούται να πιλοτάρει τη διάσωσή του. Το ίδιο το SEPI, στο οποίο το συμβούλιο του López-Bravo και της Margarida de la Riva Smith ζήτησε τη διάσωση 249 εκατομμυρίων, δεν είναι σαφές ποιος είναι ο έγκυρος συνομιλητής, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα El País, δεδομένου ότι εκκρεμούν ορισμένοι διαχειριστές μόλις το επιτρέψει ο δικαστής και, από την άλλη πλευρά, η Clemente Fernández , υποψήφιος που θα εκλεγεί όταν υπάρξει συνάντηση, και με τον οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε διάλογο.

Όσον αφορά τη διατήρηση των ψήφων, η Abengoa ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ένα “αναπάντεχο αίτημα, απολύτως ασύμβατο με τους δικούς του όρους και αντίθετο με τις διατάξεις της εταιρικής νομοθεσίας για τη γενική συνέλευση και τα δικαιώματα συμμετοχής των εταίρων”, όπως επισημαίνεται στους ισχυρισμούς της κατά της προσφυγής.

Το επιχείρημα που υποστηρίζουν είναι ότι de facto το διοικητικό συμβούλιο δεν αναστέλλεται, αλλά ακυρώνεται, οπότε ένα άλλο πρέπει να συγκληθεί από το μηδέν, διότι διαφορετικά θα υπήρχε “παραβίαση των δικαιωμάτων του εταίρου”, η οποία μπορεί να ψηφίσει με άλλη έννοια. Η θέση του Abengoa δεν είναι χωρίς κυνισμό, διότι ακριβώς το προληπτικό μέτρο που ζήτησε ο δικαστής όταν ζήτησε τον διαγωνισμό έκλεισε τα δικαιώματα των μετόχων.

Οι αξιώσεις αμφισβητούν επίσης άλλους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε η άρση της διαταγής, την οποία το προληπτικό μέτρο είχε καλό νόμο, την οργανικότητα της αναστολής και τον κίνδυνο που ενέχει “για τους πιστωτές” επιτρέποντας στο συμβούλιο που θα είχε απολύσει το τρέχον συμβούλιο.

Ο δικαστής έχει πέντε εργάσιμες ημέρες από σήμερα για να αποφασίσει αν παραδέχεται ή όχι την έφεση αναπλήρωσης που κατέθεσε ο Clemente Fernández στις 2, παραμονή του συμβουλίου που ανεστάλη, το οποίο δεν υποβλήθηκε σε επεξεργασία μέχρι τις τελευταίες 11.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *