Οι Ισπανοί εκτιμούν κυρίως την τηλεργασία, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω της πανδημίας, αλλά πιστεύουν ότι είναι πιο θετική για τις εταιρείες παρά για τους ίδιους τους εργαζόμενους, σύμφωνα με την ΚΑΚ.

Μεταξύ των πιο θετικών πτυχών για την κοινωνία, εκτιμούν ότι μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη ρύπανση μειώνοντας τον εκτοπισμό, διευκολύνει την οικογενειακή συμφιλίωση και κινητικότητα για όσους πρέπει να εργαστούν αυτοπροσώπως ή προσφέρει ευελιξία για να ζήσουν σε διαφορετικό μέρος από την εργασία.

Μεταξύ των αρνητικών, οι Ισπανοί επισημαίνουν ότι προωθεί την απομόνωση των ανθρώπων, βλάπτει ορισμένους τομείς (εμπόριο, αναψυχή, φιλοξενία ή μεταφορές), εμποδίζει την προώθηση της εργασίας, συνεπάγεται νέα έξοδα, χάνει ανθρώπινες ή κοινωνικές επαφές ή αποτυγχάνει να αποσυνδεθεί, περισσότερες ώρες εργασίας και χάνονται τα εργασιακά δικαιώματα.

Τα στοιχεία επισημαίνονται στην έρευνα που εκπόνησε το Κέντρο Κοινωνιολογικής Έρευνας (ΚΑΚ) σχετικά με τις τάσεις στην ψηφιακή κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, η οποία διεξήχθη μεταξύ 8 και 17 Μαρτίου σε 1.068 δήμους σε 50 επαρχίες και κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

Οι ερωτηθέντες που θεωρούν την τηλεργασία θετική για τις επιχειρήσεις είναι 62, 2 τοις εκατό, ενώ οι ερωτηθέντες που θεωρούν θετική τη διαμονή των εργαζομένων στο 49, 9 τοις εκατό, αν και περισσότερο από το μισό (52, 2 τοις εκατό) το θεωρούν καλό για την κοινωνία εν γένει, ενώ μόνο το 8, 6 τοις εκατό εκτιμά ότι είναι αρνητικό για τις επιχειρήσεις και το 19, 2 τοις εκατό για τους εργαζομένους.

Οι επιχειρήσεις μειώνουν το κόστος (λέει 65,9%), αποφεύγουν τα ταξίδια (61,2%) και αύξηση της παραγωγικότητας (48,7%)· οι εργαζόμενοι αποφεύγουν τη μετατόπιση (τιμές 76,8%), βελτιώνει τη συμφιλίωση της εργασίας (75,5%) και να έχουν το χρόνο τους για να οργανώσουν τις ημερήσιες διατάξεις τους (63,5%).

Σύνδεση στο Διαδίκτυο
Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο και εκείνοι που δεν έχουν το δίκτυο είναι “επειδή δεν καταλαβαίνουν αυτά τα πράγματα” (38,3%), επειδή δεν είναι χρήστες (16,2%), επειδή δεν έχουν συνδεσιμότητα (9,6%) ή για οικονομικούς λόγους (13,7%).

Η κοινωνιολογική μελέτη αποκαλύπτει ότι το 13,5 τοις εκατό των Ισπανών έχουν συρρικνωθεί από την έναρξη της πανδημίας αύξηση της χωρητικότητας σύνδεσης στο διαδίκτυο. Το 23 τοις εκατό έχει αγοράσει υπολογιστή ή άλλο εξοπλισμό υπολογιστών και ότι το 11,6 έχει αγοράσει τηλεόραση με καλύτερη απόδοση.

Χρήση διαδικτύου
Το 81 τοις εκατό των ερωτηθέντων ήταν ήδη τακτικός χρήστης του διαδικτύου πριν από την έναρξη της πανδημίας, αλλά περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς (53,4 τοις εκατό) έχουν αυξήσει το χρόνο περιήγησής τους και μια μεγάλη πλειοψηφία (56,4 τοις εκατό) πιστεύουν ότι όταν τελειώσει η πανδημία και αποκατασταθεί η ομαλότητα, οι τεχνολογίες διαδικτύου και πληροφοριών θα είναι πιο σημαντικές από πριν στη ζωή των ανθρώπων.

Η πλειοψηφία έχει ήδη αγοράσει ηλεκτρονικά σιδηροδρομικά ή αεροπορικά εισιτήρια πριν από την έναρξη της κατάστασης συναγερμού (67 τοις εκατό), να δείξει εισιτήρια (64,2%) ρούχα και υποδήματα (51,5%), αλλά τώρα το ποσοστό εκείνων που αγοράζουν επίσης φρέσκα τρόφιμα στο διαδίκτυο, μαγειρεμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα, βιβλία, ακόμη και συσκευές έχει πλέον αυξηθεί.

Ποιος πληρώνει για τον εξοπλισμό και τη σύνδεση;
Το 80% των ερωτηθέντων πληρώνουν για τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Το 35,7% είχε ήδη εξοπλιστεί με φορητό υπολογιστή πριν από την πανδημία, αλλά η εταιρεία ζήτησε από το 30,6% να χρησιμοποιήσει τον προσωπικό της εξοπλισμό κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και μόνο το 2,3% εκείνων που έπρεπε να προσλάβουν καλύτερη χωρητικότητα σύνδεσης αποζημιώθηκαν οικονομικά.

Φοιτητές
Μεταξύ των μαθητών, το 60 τοις εκατό των ερωτηθέντων ήταν σε κέντρα όπου δεν έγιναν διαδικτυακές δραστηριότητες, αλλά το 90 τοις εκατό λένε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα κέντρα τους καθιέρωσαν διαδικασίες απομακρυσμένης υποστήριξης για να διατηρήσουν τη διαδικασία εκπαίδευσης και το 59 τοις εκατό των γονέων λένε ότι έχουν εμπλακεί περισσότερο στην εκπαίδευση των παιδιών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *