Ο πετρελαϊκός τομέας έχει συσσωρεύσει απώλειες εξαγωγών ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ από τότε που ξεκίνησε ο «δασμολογικός εφιάλτης» με τους πρώτους συντελεστές που επιβλήθηκαν στις μαύρες ελιές τον Νοέμβριο του 2017, οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν. Οι πωλήσεις του προϊόντος αυτού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 68% και, στην περίπτωση των πράσινων – που επλήγησαν από την αεροναυτική σύγκρουση Airbus-Boeing – η μείωση των εξαγωγών ήταν 25%. Η τελευταία αυτή ποικιλία, τουλάχιστον, έχει ανασταλεί για τέσσερις μήνες εν αναμονή τελικής συμφωνίας.

Η Ισπανική Ένωση Εξαγωγέων και Βιομηχανίας Επιτραπέζιων Ελιών (Asemesa) εξετάζει σε σημείωμα ζωτικής σημασίας τη συμμετοχή της Χούντας ντε Ανδαλουσία στην επίτευξη μιας λύσης που επιτρέπει την κατάργηση για πάντα των δασμών που έχει ο πίνακας ελαιόδεντρων από τον Οκτώβριο του 2019.

Από αυτήν την άποψη, η Asemesa ευχαρίστησε την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες ο Σύμβουλος της Προεδρίας, Δημόσια και Εσωτερική Διοίκηση της Χούντας ντε Ανδαλουσία, Elías Bendodo, στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Angel Camacho Foodn, μίας από τις κορυφαίες εταιρείες του τομέα. Κατά την άποψη της Asemesa, η τρέχουσα τετράμηνη δασμολογική εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών θα γίνεται αντιληπτή μόνο σε περιστασιακές πωλήσεις, αλλά όχι στις περισσότερες εξαγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο ετήσιων συμβάσεων. “Ο Αμερικανός αγοραστής δεν πρόκειται να αλλάξει προμηθευτές μόνο για την ανακοίνωση της προσωρινής αναστολής των τιμολογίων και την έναρξη διαπραγματεύσεων. Ακόμα και όταν επιτευχθεί η τελική λύση, το αποτέλεσμα δεν θα είναι άμεσο και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιο μερίδιο αγοράς θα χαθεί υπέρ χωρών όπως το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία μπορούν επιτέλους να ανακάμψουν”, αναφέρει η Ασεμέσα.

Η Asemesa πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να επωφεληθεί από αυτό το κλίμα κατανόησης με τον νέο Πρόεδρο των “ΠΑ για να βρει επίσης μια λύση στο πρόβλημα του δασμολογίου της μαύρης ελιάς, “το οποίο στην ουσία έχει παρόμοια προέλευση, οι “ΠΑ αμφισβητούν τη νομιμότητα της ευρωπαϊκής βοήθειας, στην προκειμένη περίπτωση της ΚΓΠ”. “Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι εάν ο ΠΟΕ συμφωνήσει με τις ΗΠΑ σε αυτή την περίπτωση, όπως έκανε στη βοήθεια της Airbus, η ΕΕ θα αναγκαστεί να κατανείμει εκ νέου όλες τις ενισχύσεις της ΚΓΠ σε κριτήρια άλλα από τα τρέχοντα, με τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε αυτό”, προσθέτει.

Η Asemesa καλεί επίσης τις διοικήσεις να στηρίξουν μέτρα για την αντιστάθμιση αυτών των απωλειών και του τεράστιου κόστους της νομικής υπεράσπισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *